
Tydzień Zdrowego Żywienia
Właśnie zakończyła się w naszej szkole coroczna akcja pod nazwą „Tydzień Zdrowego Żywienia”, w której udział wzięli uczniowie klas I -III oraz dzieci z oddziałów przedszkolnych.
Jej celem jest rozwijanie u najmłodszych nawyków zdrowego żywienia oraz uświadomienie jak ważne, dla rozwoju ich organizmów i prawidłowego funkcjonowania teraz i w przyszłości, jest spożywanie warzyw i owoców.
Koordynatorem akcji jest Pani Edyta Ślusarska we współpracy z pedagog M. Bednarek, która przygotowała dla uczniów prezentację na temat zasad zdrowego odżywiania, dzięki czemu nauczyciele mogli wykorzystać ją podczas swoich zajęć.
W czasie realizacji przedsięwzięcia uczniowie przygotowywali zdrowe i smaczne posiłki z wykorzystaniem szkolnej pracowni kulinarnej stworzonej w ramach projektu „Laboratoria Przyszłości”.
Podczas pracy widać było ich zaangażowanie i pomysłowość! W końcu najlepszym sposobem na naukę jest działanie, a realizacja tego typu zajęć przyczynia się do wpojenia uczniom nie tylko zasad zdrowego żywienia, ale także do budowania i rozwijania ich kreatywności oraz odkrywania nowych talentów i zainteresowań.
M. Bednarek