Tydzień zdrowego żywienia

Tydzień zdrowego żywienia

W styczniu 2023 r. uczniowie z klas 0 - 3 naszej szkoły oraz filii w Suchowoli wzięli udział w akcji „Tydzień zdrowego żywienia”. Jej celem było rozwijanie u dzieci nawyków zdrowego żywienia, wyjaśnienie jak ważne jest spożywanie warzyw i owoców dla rozwoju ich organizmów i prawidłowego funkcjonowania teraz i w przyszłości.

Wychowawcy klas przedstawili uczniom prezentację na temat zdrowego odżywiania, którą przygotowała pani Małgorzata Bednarek, przypomnieli zasady zdrowego żywienia oraz przekonywali, że konieczne jest ich przestrzeganie. Zadaniem uczniów było sporządzenie zdrowych i pomysłowych kanapek lub sałatek owocowych czy warzywnych. Dzieci z wielkim zaangażowaniem wykonywały zaplanowane zadania. Przygotowując zdrowe śniadanie, wykazały się pomysłowością i estetyką wykonania. Po pracy wszyscy chętnie i ze smakiem zjedli kolorowe i zdrowe posiłki oraz częstowali dyrekcję i nauczycieli. Warsztaty odbyły się w szkolnej pracowni kulinarnej. Do akcji włączyła się też klasa 8e – uczniowie przyrządzili zdrowe burgery.

Mamy nadzieję, że tego typu zajęcia przyczynią się do wpojenia dzieciom zasad zdrowego żywienia i zrozumienia, że słodycze można zastąpić smaczną i zdrową żywnością. Najistotniejszą sprawą jest, aby dzieci zrozumiały, że śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia.


Koordynatorzy: Edyta Ślusarska i Małgorzata Bednarek